Wat is de TAPA norm in Nederland?

Steeds vaker wordt er in de logistieke sector gesproken over de zogenaamde TAPA-norm. Bedrijven die in de supply chain actief zijn en bedrijven die regelmatig opdrachten verstrekken aan de logistieke sector zullen hier ongetwijfeld mee bekend zijn. Maar wat is TAPA eigenlijk precies? Wat houdt de TAPA norm in? En wat zijn de voordelen van een TAPA-gecertificeerde logistieke partner. In dit artikel leggen we het u uit.

Ladingdiefstallen nemen toe

Uit recent onderzoek van het Europees Parlement rondom ladingdiefstallen in de Europese Unie is gebleken dat er jaarlijks voor 8,2 miljard euro aan ladingen en aan vrachtwagens wordt gestolen. In Nederland alleen al ligt dat bedrag op 329 miljoen euro. Kortom, de dreiging van de ongeorganiseerde criminaliteit is groot en blijft nog altijd toenemen. Bovendien worden de incidenten steeds gewelddadiger. Daar moet een einde aan komen.

Wat is TAPA?

TAPA staat voor de Transported Asset Protection Association. Dit is een uniek forum waarin producenten, logistiek dienstverleners, vervoerders, politie, justitie en andere belanghebbenden van over de hele wereld met elkaar verenigd worden. Het gemeenschappelijke doel van deze organisatie en haar leden is het beperken van de verliezen in de logistieke keten.

De TAPA-certificering

TAPA heeft het beveiligingsniveau gestandaardiseerd en om dat te kunnen handhaven worden er bepaalde richtlijnen gehanteerd. Wanneer een dienstverlener of verlader aan deze richtlijnen voldoet dan mag deze zich TAPA-gecertificeerd noemen. Daarmee kan aangetoond worden dat de bedrijfsprocessen voor het beveiligen van goederen volledig op orde zijn.

Meer dan 600 gecertificeerde leden

TAPA heeft in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Amerika steeds meer leden en dat aantal blijft nog altijd doorgroeien. Inmiddels telt de organisatie meer dan 600 leden. Onder hen een aantal global players van merkproducten en hun logistieke partners. Bij elkaar opgeteld overstijgt de omzet van deze bedrijven de 900 miljard dollar.

De voordelen van TAPA bij VTS

Ook VTS zal op korte termijn TAPA-gecertificeerd zijn. Dat houdt in dat de productie, het transport en de opslag van onze (farmaceutische) goederen voldoen aan de hoge eisen die TAPA stelt. Door te werken volgens deze TAPA-norm:

  • Is VTS zich bewust van beveiligingsrisico’s en neemt VTS maatregelen om deze risico’s te beheren;
  • Onderscheidt VTS zich op het gebied van beveiliging van goederen van niet TAPA-gecertificeerde bedrijven;
  • Garandeert VTS kwaliteit en betrouwbaarheid in de supply chain.

VTS is zich bewust van het feit dat diefstal en verlies van goederen in de gehele supply chain aan de orde van de dag is. Met de TAPA-certificering wil VTS aantonen dat het voldoet aan alle eisen rondom beveiliging en borging van de goederen. Op die manier zijn wij in staat om een uiterst hoog veiligheidsniveau op het gebied van transport en logistiek na te streven. Het nieuwe warehouse is dan ook volledige voorbereid op de TAPA-certificering welke VTS op korte termijn hoopt te behalen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Contact

Bron: www.tapaemea.org

Bel ons op +31 (0)485 - 575 354